Starši od US zahtevajo ustavitev sklepa o maskah pri pouku, izpostavljajo tudi ZASKRBLJUJOČO raziskavo

Starši od US zahtevajo ustavitev sklepa o maskah pri pouku, izpostavljajo tudi ZASKRBLJUJOČO raziskavo

Starši zbrani okoli civilne iniciative Starši za presojo obveznega nošenja mask, so vložili Ustavno presojo glede nošenja mask učencev in dijakov od 6. razreda do 4. letnika srednjih šol. Ustavna presoja vključuje tudi moratorij na izvajanje sklepa: torej od sodnikov se zahteva, da naj ustavijo sklep in potem presojajo o ustavnosti sklepa za nošenje mask.

Obenem so starši izvedli tudi raziskavo o neželenih učinkih nošenja mask. Ker gre za nov ukrep (konstantno nošenje mask pri mladoletni populaciji), so želeli preveriti kakšni učinki se kažejo v praksi.

Iz sporočila za javnost:

Odlok o obveznem nošenju maske pri pouku med otroci 6. Razreda OŠ do 4. letnika SŠ (Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2) je začel veljati v ponedeljek, 7. Marca 2021, v petek, 12. Marca 2021, ko je anketni vprašalnik stopil v veljavo je minil en teden konstantnega nošenja maske med poukom v obravnavani populaciji. Rezultati so po tednu dni primerljivi z večjo nemško raziskavo in zelo zaskrbljujoči. Namenjena je primarno informaciji o neželenih učinkih, ki se pojavljajo v navedeni populaciji na osnovni metodologiji analize podatkov (več v priponki).

Kratek povzetek: od stranskih oz. neželenih učinkov se najpogosteje pojavljajo glavobol pri 78% vprašanih, razdražljivost (78%) in nemir (79%). Zaskrbljujoča sta utrujenost (89%), manjši interes za šolske dejavnosti (82%) in slabše pomnjenje (72%), ker s tem posegamo v kakovost učenja, kot osrednjega namena šolanja. Tako opisani, kot ostali v raziskavi zabeleženi učinki so primerljivi z nemško raziskavo (Schwarz in drugi, 2021), pri čemer sozabeležili nekoliko nižje odstototke pri pojavnosti stranskih učinkov, vendar pa je bil tudi čas nošenja v povprečju krajši. Znašač je 270 minut (4,5 ure) nošenja maske, naši šolarji pa imajo v povprečju 6 ur, kar je 360 minut nošenja maske.



Civilna iniciativa Starši za presojo obveznega nošenja mask je opozorila tudi na raziskavo, ki je bila izvedena na velikem številu populacije v Wuhanu, na Kitajskem, in ki je pokazala na izredno nizko število asimptomatičnih covid pozitivnih posameznikov v post-lockdown obdobju v Wuhanu. Incidenca je bila zgolj 0.303/10,000 in študija prav tako ni ponudila nobenega dokaza, da bi identificirani asimptomatični pozitivno diagnosticirani posamezniki bili obenem tudi kužni. Rezultati te raziskave so botrovali prilagoditvam strategij covid politike in v teku so študije, ki bodo ocenile učinek ukrepov in stroškovno učinkovitost na SARS-CoV-2 testiranja splošnega prebivalstva v kontekstu z splošnim zdravjem, skrbjo za zdravje, ekonomijo in družbo.

Ter tudi na pomemben prispevek: Universal Masking in Hospitals in the Covid19 Era objavljen v NEJMP (najpogosteje navajani medicinski reviji), kjer je pod vprašajem kovid-politiko spremljajoča praksa konstantne nošnje mask. Najbrž v nasprotju s splošnimi pričakovanji znanstveni članek ne pripisuje maskam kakšne “lahko dokazljive” vloge pri ideji preprečevanja širjenja covid-19, ampak omenja da so protokoli z maskami “morda najbolj pripomogli pri zmanjševanju prenosa tesnobe (op. avtorice članka: zaradi razglašenih razmer).”

“Expanded masking protocols’ greatest contribution may be to reduce the transmission of anxiety, over and above whatever role they may play in reducing transmission of Covid-19.” https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmp2006372

 

Učinki mask- PDF dokument z zapisanimi rezultati ankete je dostopen na povezavi.

V nadaljevanju nekaj ključnejših tabel raziskave (kliknite na tabele za povečavo):

Vir: raziskava CI Starši za presojo obveznega nošenja mask.

Vir: raziskava CI Starši za presojo obveznega nošenja mask.

Vir: raziskava CI Starši za presojo obveznega nošenja mask.

Vir: raziskava CI Starši za presojo obveznega nošenja mask.


DOKAZI: testiranje učiteljev ni (bilo) obvezno širom po tujini!

DOKAZI: testiranje učiteljev ni (bilo) obvezno širom po tujini!

»Vsa cepiva proti SARS-CoV-2 imajo za zdaj le pogojno dovoljenje za promet in uporabo«

»Vsa cepiva proti SARS-CoV-2 imajo za zdaj le pogojno dovoljenje za promet in uporabo«