2 NUJNI izjavi; ukrepi kot zloraba v imenu solidarnosti

2 NUJNI izjavi; ukrepi kot zloraba v imenu solidarnosti

Na napovedano in v sivo birokratsko polje zavito testiranje šolnikov se je z ogorčenim neodobravanjem in nasprotovanjem odzvala strokovna kot tudi splošna javnost. V nadaljevanju sta v nespremenjeni obliki objavljeni dve pomembni izjavi s strani skupine Slovenski zdravniki in civilne iniciative Otrok ne damo.

Civilna iniciativa staršev in učiteljev OTROK NE DAMO ob prisilnem testiranju zaposlenih v VIZ, ki gredo naslednji teden in naslednje tedne v čakalne vrste na hitro testiranje, našim odločevalcem posreduje naslednje sporočilo:

  

Spoštovani odločevalci, gospa ministrica, vlada!

Dovolj! Vaš način komunikacije preprosto ni več sprejemljiv. Način, kako komunicirate (manipulirate) z nami je neprimeren in žaljiv. V zadnjih mesecih v nas zbujate strah, stiske in nemoč. Vse to še dodatno ogroža naše zdravje!

S svojim ravnanjem ste odgovorni za vse v zadnjem času nastale psihofizične težave, ne le naših otrok, ampak tudi staršev in učiteljev!

 

Učitelji pa smo tisti, ki smo v zadnjem letu dali od sebe vse, da bi zagotovili kar se da nemoten potek učnega procesa. Pouk na daljavo v tako dolgem časovnem obdobju je za vse zahteven projekt. Vsi dobesedno potisnjeni pred računalnike, smo sprejeli težko, predvsem pa izzivov polno nalogo. Mnogi nismo bili niti približno pripravljeni na tak način poučevanja. Ampak smo se odzvali. In sodelovali!

Ob tem smo premagovali in še premagujemo številne težave, ker smo odgovorni, ker se zavedamo, da gre za naše otroke!

Vi pa nas nagrajujete z aroganco, ignoranco in prisilnim testiranjem?

Vsak teden  smo bolj utrujeni in naveličani, kakšen odnos imate do nas. Grožnje, ustrahovanja in kazni. Če bi se mi na tak način obračali na otroke, ki jih poučujemo, bi bili že vsi brez služb!

Lani decembra smo na državni praznik izvedeli, da se bomo v šole lahko vrnili le, če bomo testirani. Ministrica je naslednji dan omenila celo, da se razmišlja, da bi redno testirali tudi naše otroke. Tretji dan, 28. 12. 2020 pa je državna sekretarka MZ vse skupaj zanikala, češ, da nikoli ni bilo govora o testiranju otrok.

Človek se vpraša ali res veste kaj delate? Vaše neusklajeno, nerazumno delovanje v nas ne zbuja zaupanja. Že mesece se sprašujemo kam ste odpeljali našo družbo in naše vrednote? V imenu virusa si dovoljujete vse. Tudi poniževanje in manipulacijo. Res da smo utrujeni, nismo pa (vsi) neumni.

 

Dogajanja v zadnjih dneh so izbila sodu dno.

Ministrica je ob težko pričakovanem vračanju otrok v šole ponovno z nasprotujočimi si informacijami povzročila zmedo in poglobila nezaupanje.

V okrožnici, ki so jo osnovne šole prejele 20. 1. 2021, MIZŠ, hitro testiranje zaposlenih priporoča, ne zapoveduje. Na novinarski konferenci, 21.1.2021, o obnovitvi pouka za učenke in učence prve triade osnovnih šol pa je ministrica prof. dr. Simona Kustec povedala, da bo testiranje zaposlenih obvezno. Nasprotujoči si stališči MIZŠ sta povzročili zmedo, slabo voljo in številna vprašanja.

In delovni teden smo zaključili v dvomih, čakajoč kaj se bo zgodilo v ponedeljek. Testirati okoli 30/ 40 tisoč zaposlenih v Viz  (in zaslužiti 600 000+ evrov na teden) je zalogaj, ki zahteva načrt in strategijo. Predvsem pa neumne ljudi, ki ne poznajo svojih ustavnih pravic! Ali pa ustava ni več v naši državi najvišji pravni akt? Če je tako, nam prosim, spišite nove učbenike!

Medtem ko se zdravstveni delavci in ostali zaposleni v večini testirajo na svojih delovnih mestih, boste nas vsak ponedeljek zjutraj pošiljali v čakalne vrste na prostem, kjer bomo stali tudi po uro ali več. Prav tako bomo odslej očitno, prvi delovni dan namenjali testiranju, in šele ob negativnem testu dobili dovoljenje, da se odpravimo na svoje delovno mesto. Četudi ne kažemo in ne čutimo nobenih znakov obolenj.

A zgodba tukaj še ni končana.

Danes popoldan, v soboto, smo bili obveščeni, da je v petek 22.1. 2021 minister za zdravje in  predsednik vlade sprejel Odredbo o obveznem testiranju za učitelje, kar nam je preko okrožnice posredovalo tudi naše ministrstvo (ravnatelji). S tem bi naj bila dokončno ustvarjena pravna podlaga za to, da bomo poskusni zajci, na katerih boste med drugim testirali zanesljivost hitrih testov, predvsem pa porabili številne teste, ki so nam jih dostavili požrtvovalni fantje, ki sedaj zasluženo počivajo v toplejših, in predvsem bolj svobodnih krajih kot je Slovenija. (Do nas je namreč preko medijev prišla informacija, da se bodo nekateri testirali 2x, s hitrimi in PCR testi.)

 

Pred dnevi sem se pogovarjala s prijateljico, ki poučuje na Evropski šoli v Luksemburgu. Pri njih očitno niso kupili velikih zalog hitrih testov, saj jih testirajo samo s  PCR testi. Pri njih testiranje ni obvezno, le zaželeno. In vsak se sam odloči, ali se bo testiral. Poleg tega je testiranje enkrat na mesec, nikakor vsak teden. Množičnih sistematičnih prisilnih testiranj ne poznajo. Ne za vstop v šolo, ne za prehod meje!

Vse bolj nam postaja jasno v kaj se je naša država preoblikovala. Interesi posameznih elit, hitri zaslužki. Pri tem ne želimo sodelovati.

Smo odgovorni, kar smo dokazali kot že rečeno z odgovornim sprejemanjem pouka in šole na daljavo. A nismo neumni!

Skrajni čas je, da sprejmete odgovornost tudi vi.

Ste predstavniki ljudstva in ste tukaj zaradi nas.

Nahajamo se v krizi, ki jo lahko premagamo s sodelovanjem. Prisila ne deluje in je vzgojni ukrep, ki se ga poslužimo, ko situaciji več nismo kos. Ko smo torej odpovedali. In očitno je, da spoštovani odločevalci, predsednik vlade in gospa ministrica, niste kos situaciji. Sistem se razpada in v šolstvu se bo v naslednjih dneh sesul kot hišica iz kart.

V ponedeljek bodo mnogi od testiranih »dvomljivo« pozitivni in jih boste napotili v torek na ponovni pregled. Mnogi od teh bodo tudi zaradi metodologije določanja obolelih, napoteni v izolacijo. In ostali bodo učitelji, ki bodo že tako prekurjeni na koncu nadomeščali samega sebe?!

Morda pa nam boste prišli pomagat vi, gospa ministrica? Morda pa je čas, da končno spoznate na prvi liniji bojnega polja, kaj pomeni biti »vojak« na šolskih hodnikih in v razredih na način kot ste nam ga predpisali. Morda boste spoznali, da se Tine in Jure, ki se ves dopoldan ne smeta približati na več kot meter in pol, ko za sabo zaloputneta šolska vrata, skupaj drug ob drugem odpravita domov, delita telefon ali čokolado. Ker sta prijatelja. In ker jima tega nihče ne vzame. Tudi vi ne.

Vlada RS, V kolikor ne znate in ne morete rešiti krize, ki se samo še povečuje z vašimi nerazumnimi in nenehno spreminjajočimi se ukrepi, je morda čas, da odidete?! Če ne spoštujete lastnega naroda, ne pričakujte, da bo slovenski narod spoštoval vas.

 

za Civilna Iniciativa Otrok ne damo

Bojana Pustinek, prof. zgod. in  soc.

 

Izjava skupine Slovenski zdravniki :

Naše otroke med epidemijo zlorabljamo v imenu solidarnosti. Škodimo jim z ukrepi, ki smo jih naložili na njihova ramena, da bi zaustavili širjenje epidemije. Dokazali smo, da smo jim z izolacijo zavrli motorični in kognitivni razvoj, jim povzročili psihične stiske, oslabili imunski sistem ter jim onemogočili pridobivanje znanja. Starši, učitelji in ravnatelji smo jih dolžni zaščititi. Prevzemimo breme spopadanja z epidemijo na svoja ramena. Omogočimo našim otrokom, da se vrnejo v šole in vrtce. Takoj.

S preprostim ukrepom, vrnitvijo otrok in mladostnikov v vrtce, šole in na univerze, jim bomo ponovno zagotovili vrstniško interakcijo, ki je za njihov optimalen razvoj nujno potrebna in nenadomestljiva; zagotovili jim bomo gibanje, sproščenost in možnost prekuževanja, ter jim tako okrepili imunski sitem; omogočili jim bomo pridobivanje znanja in veščin socializacije; vrnili jim bomo nasmeh na obraz. Naučili jih bomo, da sta znanje in sočutje vrednoti, ki jih v življenju ne smemo žrtvovati.

Zdravniki, združeni v iniciativi Slovenskizdravniki.si, ostro nasprotujemo sklepu o izvajanju posebnega presejalnega programa za zgodnje odkrivanje okužb z virusom sars-cov-2 za osebe, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno dejavnost, ki ga je izdalo Ministrstvo za zdravje. Nasprotujemo tudi morebitnemu podobnemu presejalnemu programu za otroke. Za nasprotovanje imamo več razlogov:

  • Presejalni program mora temeljiti na znanstvenih dokazih. Dokazano mora koristiti in ne sme škoditi ne posamezniku in ne populaciji. Biti mora ekonomsko vzdržen (Svetovna zdravstvena organizacija (SZO)).

  • S presejalnim programom iščemo ljudi s zvišanim tveganjem za bolezen. S presejalnim programom ne postavljamo diagnoz (SZO).

  • Postavljanje diagnoz brez podatkov o bolnikovih težavah in brez kliničnega pregleda, zgolj z diagnostičnim testom, je strokovna napaka.

  • Hitri antigenski testi so neprimerni za uporabo, ker so pri zdravih ljudeh nezanesljivi.

  • Poseganje v telo osebe, brez svobodne informirane privolitve osebe za poseg, je pravno in moralno nedopustno.

  • Raziskave kažejo, da asimptomatski nosilci virusa, virusa ne širijo.

  • Otroci so manj dovzetni za okužbo in jo redkeje prenesejo na starejše.

  • Tveganje za okužbo učiteljev je primerljivo tveganju za okužbo drugih poklicnih skupin.

  • ECDC ne priporoča testiranja zdravih ljudi.

  • SZO ne priporoča testiranja otrok in učiteljev pred vrnitvijo v šole, sploh ne obveznega testiranja.

  • Naše spomladanske izkušnje z vračanjem otrok v vrtce in šole dokazujejo, da vračanje otrok v vrtce in šole ni vplivalo na širjenje virusa v populaciji.

  • Tudi nedavno uvedeno splošno testiranje populacije se ni izkazalo za učinkovit ukrep.

Trdimo, da je uvedba obveznega testiranja učiteljev in vzgojiteljev pred vračanjem otrok v šole in vrtce in morebitna uvedba testiranja otrok, strokovna napaka. Menimo, da je uvedba omenjenega ukrepa zloraba medicine z namenom škoditi telesnemu in psihičnemu zdravju posameznikov in družbe.

Sledi strokovno podprto mnenje. Spremljajte naše objave.

Za Iniciativo:

Matjaž Figelj, dr. med., spec. int. med., PgDip and MSc PallMed

Petra Mihalek Novak, dr med., spec. oftalmologije

Tatjana Pfeifer, dr. med., spec. anesteziologije, reanimatologije in perioperativne intenzivne medicine

Biserka Ilin, dr. med., spec. psihiater, pedopsihiater, psihoterapevt

Gregor Knafelc, dr. dent. med.

Živan Krevel, dr. med., univ. dipl. biol.

dr. Uroš Dobnikar, dr. med., spec. travmatologije

mr. (HR) Sebastijan Piberl, dr. med., spec. splošne in urgentne medicine


Naslovna fotografija: Unsplash, Aaron Burden

 

Preberite tudi:

Vprašajte starše: za šolo brez ukrepov!

Vprašajte starše: za šolo brez ukrepov!

Nanodelci v Pfizerjevem kovid cepivu razlog za hude alergijske reakcije?

Nanodelci v Pfizerjevem kovid cepivu razlog za hude alergijske reakcije?