Zahteva za takojšnjo ukinitev prisilne uporabe mask v šolah

Zahteva za takojšnjo ukinitev prisilne uporabe mask v šolah

Odvetniki za človekove pravice in Skupnost civilnih iniciativ in gibanj (SCIG) so danes na ravnateljska vodstva šol poslali zahtevo za takojšnjo ukinitev prisilne uporabe mask v šolah, kot navajajo:



danes smo vse ravnateljice in ravnatelje seznanili z dejstvi glede prisiljevanja uporabe mask v šolah, enako velja tudi za testiranje.


Ravnateljice in ravnatelji imajo moč, lahko delujejo v naše skupno dobro. Odvetniki za človekove pravice in Skupnost civilnih iniciativ in gibanj (SCIG) smo jim poslali dokument v priponki.



Izpostavljamo:

V kolikor otrok ne želi nositi zaščitne maske oz. je starši otrokom ne dovolijo nositi, ravnatelji, inšpekcije in ostali državni organi staršem grozijo, da bodo morali na podlagi 14. točke prvega odstavka 57. člena Zakona o nalezljivih boleznih plačati globo v višini med 400 in 4.000 evrov, na učence in starše pa se izvajajo tudi različni protipravni pritiski iz pozicije moči, z grožnjami, zasmehovanjem, diskreditacijami,... Kar vse lahko predstavlja tudi kaznivo dejanje.

Opozarjamo vas, da je Višje sodišče v Kopru z odločbo opr. št. Prp 24/2021, in več sodišč prve stopnje, npr.  Okrajno sodišče v Celju s sklepom PR 1513/2020, odločilo, da predpis, ki določa obvezno uporabo zaščitnih mask, ni bil izdan v okviru napotitve iz 39. člena ZNB in v posledici ne gre za prekršek iz 14. točke prvega odstavka 57. člena ZNB. Domnevni kršitelji v navedenih zadevah so bili oproščeni, ker je sodišče ugotovilo, da niso storili očitanega prekrška. V kolikor torej učenec ne nosi zaščitne maske, ne stori nobenega prekrška in zato tudi kakršnokoli sankcioniranje nima pravne podlage v zakonu. Od učencev je torej protipravno zahtevati, da uporabljajo zaščitno masko proti njihovi volji, saj za to ni zakonske podlage (kljub morebitnim navodilom in okrožnicam MIZŠ ali drugih institucij).

Ker takšen ukrep nikakor ni sorazmeren z zasledovanim ciljem Vas opozarjamo da v primeru, če (ko) boste od otrok zahtevali uporabo mask, ali/in zaradi odklanjanja uporabe mask nad njimi izvajali kakršnekoli sankcije, pritisk, ali drugo vrsto posledic, bomo od vas zahtevali odškodnino ter podali kazenske ovadbe zoper vse odgovorne osebe.

Prisilna uporaba maske predstavlja neutemeljen, nedovoljen in protipraven poseg v telo, in hkrati predstavlja neposredno grožnjo za fizično in psihično zdravje otroka, ter mučenje učenca – poudarjamo, da so bila ta dejstva ugotovljena v sodnih postopkih sodišč v EU, s sodnimi izvedenci, in da ugotovitve teh sodišč veljajo tudi v Sloveniji.

Naj bo konec tedna namenjen poglobljenemu razmisleku o delovanju vnaprej.





Odvetniki za človekove pravice 

Skupnost civilnih iniciativ in gibanj (SCIG):

Civilna iniciativa delavci VIZ proti prisili

Civilna iniciativa Otrok ne damo

Civilna iniciativa Maske dol

Civilna iniciativa Odprimo Slovenijo

Starši za ustavno pobudo proti uporabi mask v OŠ in SŠ

Civilna iniciativa Združeni gostinci

Združenje za naravni razvoj otrok

Odbor za človekove svoboščine

Gibanje zdrava družba

Civilna iniciativa za nadzor nad delom uradnih oseb



DODATEK: 25. 5. 2021 Povezava do dokumenta.


Podprite neodvisni blog, ki je do vas prenesel novico, ki so jo množični mediji ignorirali.


Foto: Unsplash



Vložena kazenska ovadba je zahteva ljudstva: resnica je naša pravica

Vložena kazenska ovadba je zahteva ljudstva: resnica je naša pravica

SCIG od NIJZ zahteva odgovore

SCIG od NIJZ zahteva odgovore